Sök
Football Manager 2007

Football Manager 2007

Ett spel med total kontroll

2007-01-02

Football Manager 2007 tar dig med på en autentisk tränarupplevelse, där spelarna och tränaren bland annat måste ha en bra dialog med medierna.
Testkälla Betyg Kommentar
Xbox Life 84/100 "Har det som gör ett lyckat managerspel"
Pc gamer 88/100 "Årets scoutfunktion har fått sig ett rejält lyft."
Level 8/10 "Att tala med pressen kan vara ett viktigt verktyg"
Super Play 8/10 "Förhållandet till spelarna fördjupas."
Games tm 8/10 "The action takes place in your own head"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga om att Football Manager 2007 är ett riktigt bra spel. Någon anser att det finns flera anledningar att lyfta det över andra. Dels handlar det om den nya interaktionen med media och den nya scoutfunktionen och dels det faktum att man kan låta yngre spelare få en mentor i a-laget som de kan lära sig av. En annan stor nyhet är att man kan inleda samarbete med andra klubbar, så kallade farmarklubbar. Ett par testare påpekar också att navigeringen har blivit bättre eftersom det nu finns tydliga flikar som underlättar detta. En del testare menar också att det är lättare att spela med mus än med konsol.

Xbox Life

"Har det som gör ett lyckat managerspel"

Xbox life tycker att kontrollen i spelet känns mer genomarbetat, till skillnad från föregångaren då man tyckte att det kändes minst sagt förvirrande. Nu finns det tydliga flikar som underlättar navigering och efter hand inser man vilka otroliga möjligheter som står till ens förfogande och att det finns många tricks att lära sig. Xbox Life tycker att spelet är lättare att spela med mus än konsol eftersom det inte går att uppnå vare sig den snabbhet eller enkelhet med konsol som med mus. Spelet får bra betyg eftersom det har kombinationen av redskapen som gör att man kan se effekterna av sina beslut. Testaren säger att känslan av att läsa spelet och göra de avgörande förändringarna som vänder matchen, gör att det är svårt att slita sig från spelet.

Källa: XBox life (SE) november 2006

Pc gamer

"Årets scoutfunktion har fått sig ett rejält lyft."

Pc gamer anser att det finns flera anledningar att hylla Football manager 2007. Man kan peppa sina spelare innan match och så har spelet fått en ny dimension i och med att interaktionen med media har blivit bättre. I manager 2007 kan man efter en match få besök av en journalist. Utgången av mötet kan få olika följder, är man för arg kan man bli straffad av fotbollsförbundet, är man för mesig kan spelarna börja tveka på ens förmåga att leda laget. Scoutfunktionen har fått sig ett rejält lyft tycker testaren, eftersom man får en utförlig rapport om den spelare man valt att scouta. Pc gamer tycker även att möjligheten till att ge instruktioner till laget och till individuella spelare ger en känsla av full kontroll. Negativt med spelet är att det fortfarande finns smärre buggar och att det finns för lite att säga till sina spelare innan match. Man säger dock att dessa små detaljer inte hindrar spelet från att vara det tveklöst bästa managerspelet på marknaden idag.

Källa: Pc gamer (SE) december 2006

Level

"Att tala med pressen kan vara ett viktigt verktyg"

Level nämner också den ökade interaktionen med media som något nytt och bra. Med hjälp av medierna kan man förutom att få böter av fotbollsförbundet även skälla på sina stjärnor om de är för lata, eller fjäska för någon spelare som man vill köpa. Den största och enda skillnaden mellan Xbox och PC är att Xbox har konsol. Det förvirrande gränssnittet från förra årets utgåva har förbättrats väsentligt genom att det finns tydliga flikar som gör navigeringen lättare. Ett problem med spelet är att det är långsamt och att förflyttning mellan olika funktioner inte sker med blixtens hastighet vilket gör att spelet upplevs på ett annat sätt. Det känns ibland som att menynavigering är ens främsta uppgift. Level anser ändå att spelet innehåller extrema detaljer och en massiv mängd data, som gör att möjligheterna är näst intill oändliga, och det utlovar en spelupplevelse som räcker långt.

Källa: Level (SE) nr 8 2006

Super Play

"Förhållandet till spelarna fördjupas."

Super play är först lite tveksamma i sin inställning till ännu ett nytt Football manager. Ända tills man konverterar sina sparfiler till manager 2007. Då väcks upptäckarlusten till liv igen och testaren tycker att det är roligt att komma ner ända på spelarnivå. Det är kul att spelarna kan skvallra om varandra och att åsikter utbyts hit och dit och att man som manager ges möjligheten att svara och argumentera. På så sätt fördjupas förhållandet till spelarna. Testaren hittar ett "The Sims" i manager 2007 som är svårt att slita sig ifrån. Fotbollen får ta ett steg tillbaka inför det sociala spelet. Men trots sin något trötta inställning till spelet anser testaren att manager 2007 är det bästa spelet som släppts i serien. Faktum kvarstår dock att det är synd att man inte får chansen att fördjupa sig i sitt favoritspel ordentligt och Super Play undrar ifall football managerserien inte skulle tjäna på att släppa ett spel vartannat år istället för varje år.

Källa: Super play (SE) oktober 2006

Games tm

"The action takes place in your own head"

Games tm har testat Football manager på PC och säger att spelet på grund av dess ganska återhållsamma grafik gör att det mesta av handlingen i spelet tar plats i ens eget huvud. Att man lyckats med att inte förstöra animationerna med för mycket detaljer gör spelet till genialt. Även Games TM nämner några av de nyheter som finns i spelet som positiva som till exempel att man kan bli farmarklubb eller modersklubb och att affärerna, som kan gå i stöpet redan i styrelserummet, kan leda till dispyter om man ska låna spelare eller köpa dem. Den nya scoutfunktionen som kräver att scouterna har olika expertis beroende på vilken region de tillhör uppskattas också. I manager 2007 gäller det även att scouta de spelare som man inte har hört talas om många gånger innan man får tillgång till deras statistik. Det ser Games TM som ett litet problem eftersom man tycker att manager 2007 är som allra bäst när det inte försöker vara något annat än ett genomtänkt spel i hur man bäst sköter sina övergångar.

Källa: Games tm (GB) nr 50 2006

Cirkapris: 400 kronor

Produktfakta:

Football Manager 2007 är ett fotbollsspel där du agerar manager för ett lag och din uppgift är förstås att leda det lag du representerar till segrar. Jämfört med tidigare managerspel finns det cirka 100 nya funktioner. Kontakten med media har fått ett mycket större utrymme och scoutfunktionen är uppgraderad. I scoutfunktionen kan man få en utförlig rapport om den spelare man valt att scouta. Andra nyheter är att man har så kallade farmarklubbar med vilka man kan ha samarbeten. Varje lag har också ett reservlag och ett ungdomslag som man kan ta spelare ifrån och det går att ge yngre spelare en mentor i A-laget. Det sociala spelet runt omkring fotbollen är ytterligare utvecklad och har en mycket viktig roll under spelets gång. Utvecklare av spelet är Sports Interactive och ges ut av Sega. Spelet finns till PC, Mac och Xbox360 och är tänkt för en spelare. För PC behövs något av operativsystemen: Microsoft Windows 98 Second Edition, Microsoft Windows 2000 eller Microsoft Windows XP. Systemkrav: Pentium III, 128 MB RAM, 650 MB HD. Rekommenderad minimiålder är 3 år.

Tillverkare: Sega