Sök
FIFA 2006

FIFA 2006

EAs bästa fotbollsspel hittills

2005-11-08

FIFA 2006 erbjuder bland annat ett bra manager-läge, ett stort utbud av taktiska valmöjligheter och en otroligt bra ljudkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Gamer 90/100 ”FIFA 2006 känns alltigenom gediget”
Super Play 8/10 “Omväxling förnöjer”
Svenska PC Gaming World 8/10 ”Förstklassig atmosfär”
IGN 8,7/10 ”Förstklassig atmosfär”
Eurogamer 7/10 “It’s a companion to PES”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna är ljudkvaliteten, som gjorde att det nästan kändes som att vara på plats. Spelkänslan och effekterna är även de av bra kvalitet. Svårighetsgraden är något högre än tidigare utgåvor av spelet. I övrigt är det ett spel som påminner mycket om sina tidigare föregångare. Spelet når dock inte upp till samma toppkvalitet som giganten inom fotbollsgenren Pro Evolution Soccer.

PC Gamer

”FIFA 2006 känns alltigenom gediget”

FIFA_06_Gameplay
PC Gamer menar att leva ut sina pojkdrömmar om att bli fotbollsproffs gör man till fullo i FIFA 2006. Det är en förbättrad upplaga där känslan och tajmingen finslipats. Det tar i vanlig ordning tid att lära sig de nya finesserna, det finns dock fortfarande mycket som känns igen från tidigare utgåvor av spelet, till exempel intågande lag vid matchstart. Detta upplevs positivt då det ger spelet den där lilla extra kryddan. Svårighetsgraden jämfört med tidigare FIFA-spel är högre, exempelvis är det svårare att göra mål. Spelarnas rörelser har även förbättrats och ger ett mer realistiskt intryck, det är endast vid straffläggning som rörelserna upplevs som något stela och löjliga. Kommentatorerna och ljudkvaliteten får toppbetyg. Det är kanske synd att det inte finns någon eller några svenska kommentatorer. Det som är nytt är att de egna spelarna finns tillgängliga i landslagssammanhang vilket upplevs som kul. I övrigt finns utökade funktioner som manager med förhandling av spelares kontrakt, sponsoravtal men även presskonferenser med press och media. Helhetsintrycket är sammanfattningsvis mycket bra, spelkänslan i kombination med de nya finesserna, såväl på som utanför planen, kryddar spelet och gör det till ett effektivt och realitiskt fotbollsspel.

Källa:

PC Gamer, nr 9 2005
Super Play, sept. 2005
Svenska PC Gaming World, nr 10 2005
Till IGN
Till Eurogamer

Super Play

“Omväxling förnöjer”

FIFA_06_Adu
Tillverkaren Electronic Arts chockar världen igen menar Super Play. FIFA 2006 är så bra att det ibland går att jämföra eller likställa det med giganten inom denna genre, Pro Evolution Soccer. Utformningen och spelarnas rörelser är mycket imponerande och trovärdiga. Att man lättare kan bli av med bollen, blockera skott eller stöta på spelare gör spelet än mer realitiskt. Dessa förutsättningar bidrar till att spelet blir mer fysiskt och målsnålt. Vidare är kontrollen väldigt enkel och användarvänlig, det är enkelt att finta, springa, tackla med mera vilket gör spelet mer spektakulärt. Yttre omständigheter såsom kommentatorer och publik håller fortfarande världsklass. Något som upplevs som mindre bra är detaljerna kring fasta situationer där det inte längre är lika enkelt att bestämma förutsättningarna, exempelvis går det inte att skruva på frisparkar. Sammantaget är det ett nytt och fräscht spel som håller mycket hög klass.

Svenska PC Gaming World

”Förstklassig atmosfär”

FIFA_06_Frispark
FIFA 2006 erbjuder många ligor med tiotusentals riktiga spelare, detta är fantastiskt bra tycker Svenska PC Gaming World. Att det inte finns något VM-läge att spela i tycker de är mindre bra. Manager-läget uppskattas dock mer med sina stora möjligheter i taktiska val, den enda anmärkningen här är att det inte går att ändra på taktiken under en påbörjad match. Något som är väldigt irriterande är att målvakterna är väldigt dåliga i spelet oavsett om det är en världsmålvakt eller inte. När det gäller kontrollerna skiljer sig FIFA nämnvärt lite jämförelsevis med Pro Evolution 4, det är med andra ord enkelt att snabbt komma in i spelet. Spelkänslan är dock inte lika bra som i Pro Evolution 4 främst på grund av de hastiga matcherna samt overkliga bollrörelser. Grafiken varierar i kvalitet beroende på vilket perspektiv man spelar i, för att få en så verklig bild som möjligt rekommenderas det att spela på nära håll. Ljudkvaliteten är otroligt bra, det känns i princip som om man vore på självaste arenan.

IGN

”Förstklassig atmosfär”

FIFA_06_Screen
IGN menar att FIFA är det hittills mest noggranna och kompletta fotbollsspelet som EA skapat. Med bland annat ett bra manager-läge, förfinade kontroller och ett party-läge som gör det möjligt att möta sina vänner på ett snabbt och enkelt sätt. De taktiska valen för spelet är väldigt uppdaterade, man kan exempelvis dirigera backlinjen så att man ställer sina motspelare i offsidelägen och man kan sträcka ut en armbåge för att stoppa en motspelares löpning. De taktiska nyheterna gör spelet mer realistiskt och verklighetstroget. Spelet är mestadels uppbyggt kring mittfältet och backlinjen där enkla säkra passningar har prioriterats. Detta gör att matcherna blir jämnare och målfattigare. Animationerna för spelet är bra men skiljer sig i kvalitet beroende på vilket spelperspektiv man väljer, detaljer vid filmningar och byten är noggrant animerade. Något som är mindre bra eller mindre trovärdigt är de häftiga rörelser som spelarna ibland kan göra. Ljudkvaliteten för spelet är sagolikt bra, detta illustreras som bäst när ett lag gör mål då publiken närmast exploderar av lycka.

Eurogamer

“It’s a companion to PES”

Eurogamer skriver att de senaste 2-3 åren har Konamis Pro Evolution Soccer totalt konkurrerat ut EAs FIFA fotbollsspel, men årets FIFA är en värdig utmanare som måste tas på allvar. Fler nyheter har bidragit till att spelet känns ännu mer realistiskt i jämförelse med sina föregångare. Manager-läget är intressant och erbjuder ett stort utbud av taktiska val. Spelet i sin helhet känns svårare än tidigare upplagor och det är krångligare att göra mål men när man väl fått in snitsen så rullar det på bra och målen kommer retroaktivt. För grafiken finns det mer att önska, det förekommer mycket onaturliga rörelser som gör spelet mindre trovärdigt. Sammantaget kan man säga att FIFA 2006, trots att man ännu inte är där, börjar närma sig den kvalitet som Pro Evolution Soccer 3 och 4 har att erbjuda.

Cirkapris: 550 kronor

Produktfakta:

FIFA 2006 är ett fotbollsspel som är uppbyggt kring 21 stycken ligor i Europa där över tiotusen spelare återfinns, alla namn på fotbollsspelarna är tagna från verkligheten. Spelet är utvecklat av tillverkaren EA Sports och är en uppföljare till den tidigare upplagan FIFA 2005. Kan spelas på såväl Xbox, PC som Playstation 2, i multiplayer-läge, manager-läge eller simulerade matcher. Svårighetsgraden är något högre än sina föregångare, den påminner dock mycket om sina föregångare. Det är ett rekommenderat spel för spelvana inom sportgenren men även för nybörjare. Systemkraven för PC är processorhastighet på min 1.300 MHz och max 2.800 MHz samt minneskort på min 256 MB RAM och max 1024 MB RAM. Rekommenderas från 3 år.

Modell: FIFA 2006