Sök
Europa Universalis 3

Europa Universalis 3

Historisk frihet

2007-03-09

Om du missat historielektionerna för Europa mellan åren 1453 och 1789 så får du i Europa Universalis 3 chansen att ta igen din skolgång. Ett strategispel som enligt testarna erbjuder ovanligt stora friheter.
Testkälla Betyg Kommentar
Level 7/10 “Komplex historisk strategi”
Pc gamer 85/100 “Extremdetaljerat”
Gamespot 8,7/10 ”The best game in the franchise”
Gamezone 8,5/10 “The daydream of many megalomaniacs”

Vad tycker testarna?

Testarna är positiva till Europa Universalis 3 som anses vara ett välspäckat spel som kan underhålla en lång tid framöver. Oavsett när spelaren väljer att starta tidsmässigt så ser världen ut precis som den gjorde, något som uppskattas stort. Titeln anses erbjuda spelaren stor frihet då det inte finns några restriktioner för vad som kan eller bör göras. Att det är helt upp till spelaren att ta alla beslut och sätta upp sina egna mål är nytänkande men kan också verka avskräckande för spelare som inte är lika motiverade att ge sig in i genren. Grafikmässigt lever spelet inte upp till 2007 års standard, men det är inget som testaren hänger upp sig på då det inte är det primära i ett spel som detta. Ljudet får idel höga betyg.

Level

“Komplex historisk strategi”

Enligt tidningen Level är Europa Universalis 3 ett spel som är enkelt att komma in i trots att det har matats med en massiv mängd historisk fakta. Testaren gillar att spelaren inte blir låst till hur händelser utspelat sig genom historien och tycker att det är intressant att spelet egentligen inte har ett direkt slut eller uppsatt mål. Det gör att det är upp till var och en att sätta sina egna mål. Titeln uppges också vara lätt att komma in i tack vare uppsnyggad grafik och överskådliga menyer. Den största invändningen Level har är att striderna är något tråkiga och skriver att fler truppslag, fiktiva tärningsslag och kanske till och med en liten stel animation hade varit önskvärda. Spelet fokuserar väldigt mycket på strategiska faktorer med enkel design, vilket är något som testaren tror kan vara svårsmält för andra än spelare som är riktigt inbitna i genren.

Källa: Level (SE) februari 2007

Pc gamer

“Extremdetaljerat”

Som historisk källa är Universalis 3 ytterst väldetaljerat, skriver Pc gamer som gillar att det går att välja vilket år spelaren vill börja och att kartan ser ut precis som den gjorde just det året. Testaren gillar också att det från tidigare delar i serien lagts till nya funktioner såsom att kunna anlita kända historiska personligheter till sitt riksråd samt bonus och mätare som påverkar rike och anseende. Strida är något som görs väldigt mycket men själva striderna är inte vidare intagande då de är visuellt enkla och ganska restriktiva i sina upplägg. Spelet är av väldigt enkel grafik och även om det inte är en direkt viktig del av själva spelandet så skriver Pc gamer att det hade varit klart bättre med mer visuellt godis. Musiken får däremot ett stort plus.

Källa: Pc gamer (SE) februari 2007

Gamespot

”The best game in the franchise”

Gamespot menar att Europa Universalis 3 är det bästa spelet i genren då det erbjuder en frihet som inget annat spel kan. Testaren skriver att det går snabbt att lära sig och att det går att göra nästan vad man vill. Det går lika bra att försöka ta sig an världen med våld som med diplomati eller att helt enkelt välja att vara en passiv åskådare med allt däremellan. Valet av åtgärder som går att utföra är inte tagna ur någon fantasi utan är verklighetstrogna i sin typ och i de konsekvenser de medför. Spelet har en massa information att ta del av och det kan ibland vara svårt att göra de bästa valen, något som kan vara avskräckande, samtidigt som det är mumma för inbitna spelare. Att det går att lira över nätet fungerar väldigt bra och bjuder på en extra utmaning mot att spela mot datormotståndare. Grafikmässigt så anses utvecklaren lyckats väl och även om spelet rent visuellt inte är utav toppklass så är det mer än väl i sammanhanget.

Källa: www.gamespot.com (US)

Gamezone

“The daydream of many megalomaniacs”

Europa Universalis 3 är enligt Gamezone ett spel som kan ta upp till flera månader att ta sig igenom. Detta tack vare att man som spelare tar kontrollen över ett rike och kan göra nästintill vad man vill. Titeln har väldigt mycket historisk information att ta del av och sysselsättningen blir hög bara det skrapas på ytan. Det är dessutom ett ganska svårt spel, just på grund av att det tar en stund innan man sätter sig in i allt som går att göra, men också på grund av en duktig artificiell intelligens. Grafikmässigt så är spelet inte i klass med konkurrenter i samma genre, men att allt är i 3D är mer än välkommet. Musiken som valts ut för titeln anses vara utav toppklass och passar perfekt in men ljudeffekterna kan behöva finslipas. Europa Universalis är unikt i den frihet det erbjuder samtidigt som det fungerar som historiaundervisning och ger därför mycket för pengarna, avrundar Gamezone.

Källa: www.gamezone.com (US)

Cirkapris: 500 kronor

Produktfakta: Europa Universalis 3 är ett strategispel för pc som både ges ut av och utvecklats av Paradox Interactive. Spelet går ut på att kontrollera ett rike som väljs efter eget behag och utspelar sig i Europa mellan årtalen 1453 och 1789. Det går att välja när inom tidsramen spelet ska påbörjas och något direkt mål finns inte utan det är helt upp till spelaren att avgöra hur historien ska utvecklas. Spelet tillåter val av regeringsform, har information om de 250 olika nationerna som existerade under tidsperioden med tusentals olika ledare och monarker och har en topografisk karta i 3D med 1700 olika provinser. Spelet stöder även spel över nätverk med upp till 32 spelare. Det har en rekommenderad minimiålder på 12 år och för att installera krävs Windows 2000 eller senare, 1,9 GHz processor, 512 megabyte ram och 128 megabyte grafikkort med stöd för direct x 9.0.

Tillverkare: Paradox interactive