Sök
Epson AcuLaser C4000

Epson AcuLaser C4000

Lite enklare, lite billigare

2003-06-02

Färglaser med USB, parallellport och Ethernet. Duplexutskrifter och stort pappersmagasin gör saker och ting smidigare på kontoret men testarna är lite svalt inställda till utskriftskvaliteten.
Testkälla Betyg Kommentar
Tec Channel 6,8/10 ”Gut ausgestattetes Basisgerät”
PC Pro 3/5 ”Plenty of advanced functions”
Drucker Channel 75/100 “Gute Leistung, hoher Preis”

Vad tycker testarna?

Testarna är något splittrade angående AcuLaser C4000. Funktionerna som finns uppskattas av samtliga och ger pluspoäng. Duplexmöjligheterna är den finess som märks mest. Men när det gäller utskriftskvaliteten tycker någon att det ser bra ut men inte alla. Bildutskrifter anses generellt vara lite bleka, antagligen på grund av att skrivaren försöker hushålla med bläcket. Men det är lång ifrån någon visuell katastrof som möter ögat. Snarare så anses det se rätt bra ut, dock med vissa skavanker. Utskriftshastigheten bedöms också olika i testerna, vissa tycker det går rätt snabbt, medan andra tycker den tar lite väl lång tid på sig.

Tec Channel

”Gut ausgestattetes Basisgerät”

Tec Channel saknar PostScriptfunktionalitet hos den senaste AcuLasern. Utöver det saknas inget rent funktionsmässigt. Utskriftskostnaderna bedöms som genomsnittliga, vilket resulterar i ett genomsnittligt betyg på detta område. Drivrutinerna och den medföljande mjukvaran får höga betyg. Installation och finjustering går smidigt och utan strul. Utskrifterna motsvarar förväntningarna vare sig det handlar om text eller bild. Extra pluspoäng för snabb utskrift av komplexa PDF-dokument, något som testaren uppskattar. På det stora hela alltså en riktigt bra apparat, om än med vissa skavanker som drar ner på betyget.

Källa: Till Tec Channel's startsida
Till PC Pro's startsida
Till Drucker Channel's startsida

PC Pro

”Plenty of advanced functions”

PC Pro gillar många av funktionerna som finns tillgängliga, även om det kunde gå smidigare att spara inställningar. Utskriftshastigheten är lite av en besvikelse eftersom tillverkarens uppgifter ligger en bra bit över de resultat som uppnås. Grafik för redovisningar (stapeldiagram etc) får ojämnt fördelad färg och grova övergångar, vilket förstås drar ner på betyget en del. Utskrifter av foton får hög färgmättnad vilket resulterar i ljusa bilder, men i övrigt blir det jämn och fin kvalitet.

Drucker Channel

“Gute Leistung, hoher Preis”

Drucker Channel konstaterar att Aculaser C4000 är en bra bit dyrare än konkurrenterna från Fuji eller Xerox, det som ska berättiga det högre priset är framförallt duplex och mindre finesser som inbyggd webbserver. Utskriftskostnaderna bedöms som mycket låga, men testaren menar att detta beror på att skrivaren snålar lite vid utskrift av bilder, vilket ger ganska bleka resultat. Men de lite bleka bilderna får ändå ganska högt betyg, testaren upptäcker inga störande rastreringsartefakter om man inte tittar väldigt noga. Utskriftshastigheten är dock mindre bra. I slutändan anses Aculaser C4000 vara en bra produkt som dock kostar lite för mycket. Testaren konstaterar dock att priserna på produkten sjunkit drastiskt efter det att testet genomförts.

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta: Epson AcuLaser C4000 är en single-pass färglaserskrivare. Maximal upplösning är 1200x600 dpi och utskriftshastigheten 16 sidor/minut för svartvitt och färg. Skrivaren har parallellport, USB och 10/100 Base TX ethernet. Pappersmagasinet rymmer 500 sidor och Duplexutskrifter är möjliga, däremot saknas stöd för Postscript. Mått 439x638x445 mm, vikt 35 kg. Minne 64 Mb.

Modell: Epson AcuLaser C4000