Sök
Grundig Fine Arts LED

Grundig Fine Arts LED

En bit kvar till toppen

2010-04-14

Testarna menar att Grundig Fine Arts LED är en läckert designad led-tv som kommer med innovativa usb-funktioner, men att bilden är en bit ifrån klassens bästa.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 77/100 "Durchdachtes Design und Innovationen"
Audiovision 71/100 "Auf dem richtigen Weg"
M3 6/10 "En bra bit kvar till toppskiktet"

Vad tycker testarna?

Testarna menar alla att detta är en vackert designad produkt där intrycket dock förstörs något av att kontakterna sticker rakt ut baktill. Den kommer med en mycket innovativ usb-lösning där externa enheter kan användas för att lagra tv-sändningar. Men när det kommer till själva bildkvaliteten så når den inte riktigt hela vägen till toppskiktet, något som också reflekteras i betygsättningen. Det som sänker teven är framför allt svärtan och rörelsehanteringen som inte är tillräckligt nära konkurrenternas.

Video

"Durchdachtes Design und Innovationen"

gru_back
Att detta är en tv som verkligen lever upp till benämningen Fine Arts har enligt Audiovision inte bara att göra med det tunna, smakfulla utförandet. Produkten uppges likväl bjuda på en god anslutbarhet och en utmärkt hybridmottagare. Men det allra smartaste uppges vara den inbyggda usb-inspelningen där det går att spela in tv-sändningar direkt på en extern enhet. Det fungerar även med en usb-hubb och att inga konstiga format används gör det lätt att få över och spela upp materialet på datorn. Gränssnittet stöder även mp4-filmer i full-hd varför testaren menar att tillverkaren utnyttjat usb-porten till fullo. Lika imponerande är de låga siffrorna för strömförbrukningen för panelen samtidigt som kvaliteten håller mycket höga mått. Kontrast, svärta och färger blir alla mycket bra. 24p återges utan störande kantflimmer och det enda som egentligen drar ned på betyget uppges vara att rörelseskärpan inte är fullt så bra som hos många av konkurrenterna. En snygg tv med innovativa funktioner och mycket bra bild, men inte absolut bästa bild, det blir Audiovisions slutkläm.

Källa: Audiovision (DE) nr 3 2010

Audiovision

"Auf dem richtigen Weg"

grundigfineartled_remote
Även Audiovision menar att Grundig varit extra innovativa när det gäller usb-porten och möjligheten att spela in från den inbyggda digitalmottagaren. Dock så menar testaren att vissa begränsningar finns, såsom att timeshift endast buffrar ett intervall på tio minuter. Men det fungerar annars ganska bra. Menyerna beskrivs som fräscha och moderna men inte alltid självklart logiska. Anslutningsmöjligheterna upplevs som goda och övriga multimediamöjligheter likaså. Med analoga tv-sändningar så behövs lite korrigering i tv-menyn för att få till bästa kvalitet medan digitala sändningar blir riktigt bra. Film på dvd gör sig bäst via hdmi och då med en spelare som själv kan skala upp bilden. Då får Grundigs tv till en mycket bra bild. Sköts uppskalningen internt så tenderar resultatet att bli något matt, då färgerna saknar lite lyster. Hd-signaler hanteras inte heller optimalt menar Video. Detta beror på att återgivningen inte är pixeltrogen vilket resulterar i de finaste detaljerna går förlorade. Även 24p blir inte fullt så bra som den kan. Men i övrigt är det inga problem med hd-bilden och kan bara Grundig fixa till felen via en mjukvaruuppdatering så tror Video att Fine Arts LED kan bli en riktig vinnare. Produkten hamnar på andra plats när den jämförs med LG 42 LH4000, Panasonic TX-L42S10E och testvinnaren Panasonic TX-P42S10E.

Källa: Video (DE) nr 2 2010

M3

"En bra bit kvar till toppskiktet"

M3 gillar det tunna och rena formatet hos produkten och menar att det är synd att kontakterna baktill sticker rakt ut, då de förstör den slimmade looken. Designen är ändå ovanlig för Grundig och ovanligheterna har också smittat av sig på fjärrkontrollen som har en mobilliknande joystick som gör det väldigt smidigt att navigera bland menyerna. Bilden däremot är inte lika revolutionerande. Testaren menar att det är problem med bakgrundsbelysningen som sitter i ramen och att denna lyser igenom panelen i hörnen. Testaren skriver att problemet inte går att bli av med. Dessutom så anses svärtan vara den sämsta bland de sex produkterna som M3 tar sig an. Både för att den blir gråaktig och för att den inte innehåller så mycket detaljer. Färgerna är inte alls verklighetstrogna och rörelser hanteras knackigt. Däremot så är den riktigt bra på brushantering och linjedubblering men det räcker inte för att göra blu-ray formatet rättvisa. Grundigs tv hamnar därför på sista plats i M3s test. Vinnare blev Samsung UE-46B8050. Övriga deltagare var LG 47SL9000, Philips 46PFL-9704H, Sony KDL-46X4500 och Sharp Aquos 46LE700.

Källa: www.m3.idg.se (SE)

Cirkapris: 14500 kronor

Produktfakta: Typ: Led
Storlek: 40 tum
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 45000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Betraktningsvinkel: 89 grader h/v
Anslutningar (exempel): 4xhdmi, komposit, scart, s-video, vga, komponent, audio, usb, spdif- ljudutgång
Elförbrukning: 122 watt (standby 0,2 watt)
Övrigt: usb-port med inspelningsfunktion och återgivning av divx, jpg och mp3, dvb-t/c med mpeg4-stöd, 100 Hz
Mått: 965×680×200 mm
Vikt: 18,7 kg (med stativ)