Sök
Volvo S80 2003

Volvo S80 2003

En säker investering?

2003-08-18

Volvo S80 gör en ansiktslyftning efter fem år på marknaden. Förändringarna är små men många och Volvo konkurrerar för första gången på allvar med BMW och Audi.
Testkälla Betyg Kommentar
Auto Motor & Sport 23/30 "Volvo håller toppklass"
Motor 34/40 "Fullmatad"
Edmund's "Still favours ride comfort"

Vad tycker testarna?

Enligt testarna är nya S80 en kompetent bil med goda köregenskaper, framför allt på motorväg. Komforten upplevs som god då stolarna och kupén i övrigt är ombonad och funktionell. Minus för många knappar i instrumentpanelen. Designen har inte ändrats mycket men bedöms fortfarande som tilltalande. Volvo når inte upp till de bästa premiumbilarna, men Volvo S80 är billigare än de värsta konkurrenterna. Det som även idag saknas är körglädje och högre kvalitet i detaljarbetet.

Auto Motor & Sport

"Volvo håller toppklass"

Volvo-S80_bak-03
Auto Motor & Sport jämför Audi A6 2,4, nya BMW 520i, Cadillac CTS 3,2, Mercedes E240 och Volvo S80 2,5T. Testlaget tycker att nya 2,5T är en kanonmaskin som passar fint i S80 och ger Volvon en karaktär där det maximala vridmomentet finns över ett brett register. Den manuella växellådan uppfattas som sladdrig men godkänd. Volvon anses vara den mest understyrda men bilen går snabbt och tryggt. Däremot krånglade servostyrningen en del. Annars tycker testlaget att bilen känns smidig och balanserad, men lugn och komfortabel såväl fram som bak. Den är hyfsat tyst och fjädringen sväljer det mesta av vägens skavanker. Testarna tycker också att kvalitetsintrycket överlag är gott men dock är inte inredningen speciellt lyxig. Minus för svampig styrning. Vinnare totalt sett är BMW 520i.

Källa: Auto Motor & Sport, nr 14 2003
Motor, nr 5 2003
Till Edmund's hemsida

Motor

"Fullmatad"

Volvo-S80_ratt-03
Motor testar S80 AWD mot Mercedes E320 och finner att Volvo har bästa baksätet och gott om utrymme. Volvokupén får också högt betyg. Den anses vara mycket påkostad med fin detaljfinish, utan att vara vräkig. Körställningen och sittkomforten är utmärkta men vissa instrument syns dåligt i dagsljus. Mängden knappar var i början förvirrande men efter ett tag lärde sig testlaget att sovra. Vidare upplevs Volvon som lite lös i hullet och styrningen är inte vad den borde vara. Men bilen upplevs som stadig och säker på motorväg och rolig på kurviga vägar. Minus för ett rasslande ljud vid hård acceleration. Sammantaget utnämns Mercedes till vinnare då den spelar i en division som Volvon försöker kvala in till, men inte riktigt lyckas även om den kostar 105,350 kr mer än Volvon.

Edmund's

"Still favours ride comfort"

Volvo-S80_sidan-03
Edmund's konstaterar att förändringarna som Volvo har genomfört är ganska subtila, men designen håller bra trots en del år på nacken. Testaren är mycket nöjd med komforten. Sätena erbjuder fin komfort och trots många timmar bakom ratten blir det inte obekvämt. Förändringarna gör en redan attraktiv kupé ännu bättre. Men det stora antalet knappar och en del beslag av billig karaktär gör att kupén inte riktigt når toppklass. Det nya fjädringssystemet Four C ger ökad kontroll men Volvon känner sig ändå mest hemma på motorvägen. S80 får gott betyg. Den höga utrustningsnivån kombinerat med elegant interiör och exteriör gör att bilen får en lyxig känsla. Dock faller den lite på körglädjen och chassits prestanda som kunde varit bättre.

Cirkapris: 345000 kronor

Produktfakta: Volvo S80 är Volvos största modell och går att få med en mängd motorer och utrustningsnivåer. 2,4 liters radfyra på 140 eller 170 hästar, 2,5 liters turbofemma med 210 hästar, 2,9 liters rak 6:a med 196 hk eller turbomatade T6 med 272 hk. Vidare finns dieselfemman D5 med 130 eller 163 hk. "Miljömodellen" Bi-fuel på 140 hk finns också. Fyrhjulsdrift från Haldex är tillval men bara med 2,5T motorn. I standardutrustningen ingår luftkonditionering, färddator, krockkuddar fram och bak, sidokrockgardiner. Bilen är 4820 mm lång, 1830 mm bred och 1470 mm hög. Bagaget rymmer 440 liter, maxlasten är 441 kg. Tjänstevikten är ca 1700 kg. Cirkapriset avser 2,5T AWD Business.

Modell: Volvo S80 2003