Sök
Ford Focus 2005

Ford Focus 2005

Trevlig och billig

2004-10-25

Testarna gillar nya Focus som liksom tidigare har bra köregenskaper. Invändigt är bilen rymlig och priset är dessutom mycket bra.
Testkälla Kommentar
Auto Bild "Liebe zum Detail"
Autocar "Cosy, comfortable, natural"
Auto Motor und Sport "Mehr Platz, mehr Komfort"
Teknikens Värld "Bättre säkerhet och komfort"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar bilen eftersom den har bra köregenskaper. Testarna menar att bilen känns stabil i kurvorna och att styrningen fungerar utmärkt. En testare upplyser om att testbilen vid en svår väjningsmanöver låste styrningen, något som man hoppas att Ford rättat till vid säljstart. Invändigt är bilen rymlig för såväl passagerare som bagage och testarna anser att instrumentbrädan fått en lyxigare känsla än hos tidigare modeller.

Auto Bild

"Liebe zum Detail"

Ford-Focus-2005-backAuto Bild påpekar att bilen är hela 17 centimeter längre än sin föregångare vilket ger bilen en mer robust känsla. Testaren anser att det också känns som om man väsentligt har förbättrat materialkvaliteten hos interiören. Motorn som redan tidigare varit bra, har förbättrats än mer. Stabiliseringssystemet gör att bilen utan problem tar kurvorna på ett säkert och bekvämt sätt. Dieselmotorn från Peugeot visar sig från sin lugna sida. Då har den högvarviga tvåliters bensinmotorn på 145 hk en helt annan karaktär. Priset är bra vilket kommer att vålla problem för konkurrenterna, avslutar testaren.

Källa:

Auto Bild nr 37 2004
Autocar 31 augusti 2004
Auto Motor und Sport nr 20 2004
Teknikens Värld nr 20 2004

Autocar

"Cosy, comfortable, natural"

iocus-iAutocar menar att Focus är lika bra idag som den var vid "födelsen" för sex år sedan. Bilen ger även i den nya versionen ett bra intryck ända från första början, styrningen är utmärkt och så även dämpningen. Bilen känns kontrollerad, anser testaren men är också överraskande bekväm. Testaren menar att jämfört med tidigare modeller har man idag fler tekniska möjligheter och mer invändigt utrymme. Det testaren uppskattar mest är körupplevelsen.

Auto Motor und Sport

"Mehr Platz, mehr Komfort"

Auto Motor und Sport testar tvådörrarsmodellen som nästan ger intrycket av att vara en kupé. Bilen har fått ett bredare axelavstånd och fetare däck vilket gör att man får en stadig känsla, anser testaren. Tillverkaren har förbättrat de invändiga materialen vilket gör att detaljerna ger ett bättre intryck. Småväxta personer kommer att uppskatta de elektriskt inställningsbara pedalerna och långväxta personer lär gilla det förlängda inställningsutrymmet för förarstolen, menar testaren. Bagaget är det största i klassen. Testaren anser att man som köpare får mycket bil för pengarna med nya Focus.

Teknikens Värld

"Bättre säkerhet och komfort"

Ford-Focus-2005-frontTeknikens Värld menar att vägegenskaperna hos Focus är bättre än hos de flesta konkurrenter, men i väjningstestet halkade styrservon efter och styrningen låste sig. Efter några ögonblick återkom servoverkan men det var några ögonblick för sent, påpekar testaren. Det är dock möjligt att detta problem rättats till vid säljstart. Man har i denna nya modell satsat mer på komfort, utrymmena är större och särskilt baksätet har dragit nytta av denna förbättring. Inredningskvaliteten har också förbättrats med bland annat elegantare material. Även fjädringen har förbättrats och ljudnivån har dämpats. Av de sju motoralternativen tycker testaren bäst om 1,6-motorn med 115 hk, eftersom den har bättre "push" än tidigare men samtidigt lägre förbrukning.

Cirkapris: 185000 kronor

Produktfakta: Ford Focus 1,6 Ti-VCT har en tvärställd 4-cylindrig rak motor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Kompressionen är 11,0 och borrning/slag 79/81,4 mm. Volymen är 1596 cm3. Den maximala effekten är 115 hk (84 kW) vid 6000 r/min. Det maximala vridmomentet är 155 Nm vid 4150 r/min. Focus kommer även med andra motoralternativ och har framhjulsdrift med femväxlad manuell växellåda, alternativt automatlåda. Vändcirkeln är 10,7 m. Fram sitter ventilerade skivbromsar. Axelavståndet är 264 cm och dimensionerna 434x184x145 cm. Spårvidden fram/bak 154/153 cm. Tjänstevikten är ca 1300 kg och maxlasten är ca 390 liter. Tanken rymmer 55 liter. Bagageutrymmet tar 385 liter. Toppfarten är 190 km/h och accelerationen 0-100 km/h är 10,8 s. Förbrukning vid blandad körning är cirka 0,64 l/mil.

Modell: Ford Focus 2005